Nyheter

ARBEIDSPROSESS

Som profesjonell billedkunstner i Norge får man stadig vekk bemerkninger fra publikum om at de synes arbeidene våre er fine , men for kostbare . 

Dette tror jeg hovedsaklig skyldes manglende kommunikasjon mellom oss som profesjonelle billedkunstnere og publikum - spesielt om det som skjer i den omfattende ARBEIDSPROSESSEN - altså det som skjer mellom IDE´en til et bilde , en skulptur , et tekstilarbeid , et grafisk trykk osv. og DET FERDIGE ARBEIDET . Kanskje er vi ikke flinke nok til å vise dere publikumere hvordan vi arbeider ? (Det er også viktig å ta med seg at de aller fleste av oss har en pluss-minus 5 års Kunstutdanning fra en Kunsthøyskole eller et Akademi på baken ; jeg har min hovedutdanning fra KHIB/Kunsthøyskolen i Bergen med bl.a.med 1års fordypning i serigrafi/silketrykk).

For å prøve å bøte litt på dette vil jeg gi et eksempel på hvor omfattende en slik prosess kan være illustrert gjennom abeidsprosessen med de små collage-boxene mine -i tekst og bilder :  

 

 

ARBEIDS-PROSESS COLLAGE-BOX steg for steg :

Jeg starter med en ferdig oppkuttet 3 mm tykk bokpapp i boxens standardformat 12x9cm og ei treramme i samme format med dybde 4 cm. 

Alle boxene har et blikkfang/”vindu” , og dette skjæres først ut av bokpappen med en tynnbladet tapetkniv for å skape en tilsiktet dybdevirkning. 

563308_10151764657505404_1187311268_n.jpg

Deretter printer jeg ut 3-4 eksemplar av box-motivet og limer ett av disse på bokpappen som referanse/bakgrunn, mens de andre eksemplarene brukes til å skjære ut de øvrige delene/figurene i motivet .

 

Disse skjæres røfft ut , og limes på en en spesialpapp i 3 forskjellige tykkelser . 

Etter at limen er herdet , kan finarbeidet begynne : 

Her bruker jeg en sylskarp skalpell til å finskjære alle delene/figurene med den aller største nøyaktighet ! Deretter falses kantene på hver figur - før de pensles med gulldekor og legges til tørk . 

Når gull-dekoren er tørr , starter presisjons-arbeidet med å lime alle delene/figurene nøyaktig på plass på bakgrunnen . Til slutt limes ”vindus-motivet” på fra baksida og forsegles med en tykk papp. 

 

Etter at limen er herdet , starter lakkeringa (må bruke maske) i et rom med utsugsvifte hvor jeg sprayer boxene med en lysekte klarlakk av beste kvalitet .

 

Når lakken er herdet etter ca 12 timer , slipes/mattes den ned med stålull og renses med white-spirit – en prosess som gjentas helt til lakken har fått den ønskelige tykkelse og glans. 

 

Box-motivet limes deretter på treramma som nå er malt i svart acryl , og hele den ferdigmonterte boxa får et siste lakkstrøk. 

 

Til slutt limes CVen min ”inni” og collage-boxa er ferdig !